Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier, cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie masy budyniowej :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj, aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.
3.Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia.
4.Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Na dół wylej masę budyniową. Ułóż pokrojone truskawki i zalej tężejącą galaretką. Ułóż drugą część biszkoptu posmarowanego resztą masy budyniowej. Posyp startą czekoladą. Całość włóż do lodówki na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).
Komentarze