ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

0 (0 ocen)

Pyszne i proste w przygotowaniu, rozpływa się w ustach! Zawsze się udaje. Idealne na ciepłe letnie dni.

Składniki:

  • Na kruszonkę:
    • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
    • 120 g masła
    Składniki wyrabiamy między palcami aż zacznie wytrącać się kruszonka. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
    Na ciasto:
    • 3 jajka
    • 180 g masła
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (dzielimy na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Ok. 250 g rabarbaru
    • Ok. 250 g truskawek
    Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy w misce z 2 łyżkami brązowego cukru i z 1/4 szklanki mąki pszennej. Odkładamy na bok.
    Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól – przesiewamy i odkładamy.
    W makutrze lub mikserem ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy cukier waniliowy i ucieramy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
    Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto i układamy owoce. Całość posypujemy kruszonką.
    Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować