Pyszne i proste w przygotowaniu, rozpływa się w ustach! Zawsze się udaje. Idealne na ciepłe letnie dni.
Składniki:
Na kruszonkę:
• 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
• szczypta soli
• 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
• 120 g masła
Składniki wyrabiamy między palcami aż zacznie wytrącać się kruszonka. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Na ciasto:
• 3 jajka
• 180 g masła
• ½ łyżeczki soli
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (dzielimy na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
• 2 łyżki brązowego cukru
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• Ok. 250 g rabarbaru
• Ok. 250 g truskawek
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy w misce z 2 łyżkami brązowego cukru i z 1/4 szklanki mąki pszennej. Odkładamy na bok.
Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól – przesiewamy i odkładamy.
W makutrze lub mikserem ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy cukier waniliowy i ucieramy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto i układamy owoce. Całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze