Pyszne ciasto kruche drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki.
2.Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy margarynę, cukier, szczyptę soli, drożdże, śmietanę. Miksujemy to na jednolitą masę. Powoli dosypujemy mąkę, aż masa stanie się gęstsza. Gdy już nie da się miksować, wyrabiamy ciasto ręką, aż nie będzie przyklejało się do rąk i będzie elastyczne. Wylepiamy blachę ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia (ok 1 godzina). W tym czasie możemy zająć się rabarbarem.
3.Obrany i pokrojony rabarbar gotujemy z odrobiną wody (ok. 0,25 szklanki). Kiedy zmięknie, dodajemy cukier i galaretkę. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszając.
4.Przestudzony rabarbar wykładamy na spód ciasta.
5.Ubijamy pianę z białek. Gdy będzie już sztywnieć, dodajemy cukier, szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną. Powinna powstać gęsta, sztywna piana.
6.Robimy kruszonkę, czyli ugniatamy ze sobą margarynę, cukier i mąkę.
7.Owoce posypujemy lekko częścią kruszonki, wykładamy pianę i całość posypujemy resztą kruszonki.
8.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 - 70 minut.
Porady
Zamiast margaryny można użyć masła.
Do rabarbaru można dodać truskawki - takie połączenie jest bardzo smaczne.
Komentarze