Pyszne chrupiące gofry

4.5 (181 ocen)

  • 35 min

Próbowałam różnych przepisów na gofry i nie były one takie chrupiące i puszyste jak te od mojej koleżanki. Zawsze wychodzą i wszyscy się nimi zajadają. Są pyszne polecam

  • 35 min

Składniki:

  • - 2 jajka
    - 2 szklanki mąki
    - 1/2 szklanki oleju
    - cukier waniliowy albo aromat waniliowy
    - 1 i 3/4 szklanki mleka
    - 4 łyżki cukru
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    sos owocowy:
    - garść malin, jeżyn, borówek i jagód
    - kilka łyżek cukru

    dodatkowo:
    - bita śmietana
    - owoce do dekoracji: maliny, brzoskwinie, jeżyny, jagody
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszne chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, olej, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier. Składniki dobrze wymieszać na jednolitą masę. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.
  • 2. Gofrownicę posmarować odrobiną oleju i dobrze rozgrzać. Rozprowadzić małą chochelkę ciasto i piec na złoty kolor.
  • 3. Sos:
    Wypłukać owoce i dobrze odsączyć, zostawić odrobinkę do dekoracji. Resztę zmiksować z cukrem na sos owocowy.
  • 4. Można udekorować owocami i bitą śmietaną oraz polać sosem owocowym.

Porady

Jeśli ciasto wyjdzie za gęste należy dolać mleka, a jeśli za rzadkie należy dosypać mąki. Z porcji ciasta wychodzi ok. 12 gofrów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować