Pyszna zapiekanka z żeberek

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu idealny na jesienny obiad. Smakuje dużym i małym.

  • 30 min

Składniki:

  • Na cztery osoby:
    4 mięsiste żeberka
    mała główka kapusta 1 szt.
    marchew 2 szt.
    pietruszka 2 szt.
    seler 1 szt.
    por 1 szt.
    ziemniaki około 300 g
    przyprawa do żeberek
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Pyszna zapiekanka z żeberek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Układamy żeberka 1. Posypane przyprawą żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Pierwsza warstwa kapusty. 2. Na żeberkach układamy połowę poszatkowaną kapusty. Delikatnie posypać solą.
  • Pierwsza warstwa warzyw. 3. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce, por kroimy w talarki. Połową przygotowanych warzyw posypujemy kapustę. Oprószamy delikatnie solą.
  • Pierwsza warstwa ziemniaków. 4. Ziemniaki kroimy (lub jak komuś łatwiej ścieramy na tartce) w talarki. Następnie połowę porcji układamy na warzywach. Również delikatnie posolić.
  • Druga warstwa kapusty. 5. Powtarzamy krok 2.
  • Druga warstwa warzyw. 6. Powtarzamy krok 3.
  • Druga warstwa ziemniaków. 7. Powtarzamy krok 4.
  • Zapiekanka gotowa do pieczenia. 8. Na koniec zamykamy naczynie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 60 minut.

Porady

Zamiast kupować osobno: marchew, pietruszka, seler, por można użyć mrożonej mieszanki włoszczyzny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować