Pyszna tarta z malinami i borówkami. ZOBACZ

4.5 (168 ocen)

  • 40 min

Jej przygotowanie pozwolilo mi na przyjemne wypełnienie wolnego, wakacyjnego czasu , podczas gdy pogoda za oknem przypominała jesienną aurę.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki
    25 g cukru
    125 g pokrojonego w kostkę masła
    1 łyżka stołowa wody (opcjonalnie)

    Masa:
    250 g masla
    3 szklanki mleka
    0,75 szkalnki cukru
    3 żółtka
    jeden budyń waniliowy bez cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    jeden cukier waniliowy

    Oraz około 450 gramów świeżych malin i borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Pyszna tarta z malinami i borówkami. zobacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody.Zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Formę na tartę smarujemy tłuszcem i " obtaczamy" bułką tartą.
    2.Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostalego mleka ( 1 szklanka) dodać żółtka, budyń; obie mąki dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotować jak budyń. po ostygnięciu połączyć z masłem miksując na puszystą masę.
    3. Po 25 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i gdy ostygnie, nakładamy wcześniej przygotowaną masę ukladając na wierzchu maliny i borówki

Porady

Maliny i borówki możemy zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, na przyklad śliwkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować