Pyszna tarta śliwkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealny przysmak na letni sezon

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 5 jaj
    100 ml mleka
    200 g cukru
    50 g orzechów włoskich
    100 g masła lub margaryny
    200 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 kg śliwek węgierek
    250 g kwaśnej śmietany (ja dałam 18%)
    tłuszcz i tarta bułka do wysypania formy

Pyszna tarta śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12x7ipx 1. Mleko podrzać, 50 g cukru stopić na karmel, dodać do niego mleko i gotować jeszcze przez 5 minut. Zestawić z ognia. Nieco ostudzić i dodać do mleka 1 jajko. cały czas mieszać intensywnie żeby nie powstały grudki. Następnie mieszankę postwaicc na malym ogniu i mieszac tak dlugo az masa zrobi sie gesta. Nie wolno jednak doprowadzic do gotowania.
  • image-0qbuedc 2. Orzechy włoskie posiekać. Tłuszcz utrzec z 25g cukru na puszysta mase. dodać jajko i dalej ucierac. potem dosypac make i proszek do pieczenia. Na koniec dodac orzechy i krem karmelowy. Na pól godz odstwaic ciasto do lodowki.
  • image-26coi9y 3. Śliwki pokroic na pół i odpestkować. (na zdjeciu widać 3 kg śliwek poniewaz robiłam podwójna porcje) Kwaśna śmietane wymieszac na gładką masę z 3 jajami i 125 g cukru. Formę do tarty o srednicy 28cm posmarowac tłuszczem i posypac tarta bułką a następnie wypełnić ciastem. Na nim ułożyć śliwki i obficie polać mieszanką śmietanową.
  • 4. Piec przez ok 1 godz na najniższej półce w piekarniku rozgrzanym do 175st (termoobieg 150st)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy