5 jaj
100 ml mleka
200 g cukru
50 g orzechów włoskich
100 g masła lub margaryny
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg śliwek węgierek
250 g kwaśnej śmietany (ja dałam 18%)
tłuszcz i tarta bułka do wysypania formy
Pyszna tarta śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podrzać, 50 g cukru stopić na karmel, dodać do niego mleko i gotować jeszcze przez 5 minut. Zestawić z ognia. Nieco ostudzić i dodać do mleka 1 jajko. cały czas mieszać intensywnie żeby nie powstały grudki. Następnie mieszankę postwaicc na malym ogniu i mieszac tak dlugo az masa zrobi sie gesta. Nie wolno jednak doprowadzic do gotowania.
2.Orzechy włoskie posiekać. Tłuszcz utrzec z 25g cukru na puszysta mase. dodać jajko i dalej ucierac. potem dosypac make i proszek do pieczenia. Na koniec dodac orzechy i krem karmelowy. Na pól godz odstwaic ciasto do lodowki.
3.Śliwki pokroic na pół i odpestkować. (na zdjeciu widać 3 kg śliwek poniewaz robiłam podwójna porcje) Kwaśna śmietane wymieszac na gładką masę z 3 jajami i 125 g cukru. Formę do tarty o srednicy 28cm posmarowac tłuszczem i posypac tarta bułką a następnie wypełnić ciastem. Na nim ułożyć śliwki i obficie polać mieszanką śmietanową.
4.Piec przez ok 1 godz na najniższej półce w piekarniku rozgrzanym do 175st (termoobieg 150st)
Komentarze