Pyszna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, a potem posiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części zawinąć w folię (każdą oddzielnie) i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do przygotowanej wcześniej formy (posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą). Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Dodać do nich cynamon i w razie potrzeby cukier. Całość dokładnie wymieszać, po czym rozłożyć na przygotowanym wcześniej jasnym cieście. Na warstwie jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach druga część jasnego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając po trochę cukier. Nałożyć na ciasto.
Ciasto kakaowe zatrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek.
Piec około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Komentarze