• 15 min

Jest wyśmienita.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 kostka margaryny
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Masa:
    1 kg jabłek
    cynamon
    2 łyżki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne)

    Piana:
    5 białek
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Pyszna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, a potem posiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto.
    Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części zawinąć w folię (każdą oddzielnie) i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do przygotowanej wcześniej formy (posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą). Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Dodać do nich cynamon i w razie potrzeby cukier. Całość dokładnie wymieszać, po czym rozłożyć na przygotowanym wcześniej jasnym cieście. Na warstwie jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach druga część jasnego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając po trochę cukier. Nałożyć na ciasto.
    Ciasto kakaowe zatrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek.
    Piec około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Porady

Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować