niecałe 2 szklanki mąki
30 dag drożdży rozpuszczonych w 1/2 szklanki ciepłej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru
wędlina jaka macie pod ręka ja ostatnio wykorzystałam parówki około 8 sztuk
7 średniej wielkości pieczarek pokrojonych w paseczki
papryka pokrojona w kostkę ja używam świeżej ale może też być marynowana
1 pomidor pokrojony w talarki
3 małe ogórki kiszone również pokrojone w talarki
30 dag sera żółtego
cebula pokrojona w kosteczkę
zioła prowansalskie
oliwki drobno pokrojone
sól pieprz olej
porcja na normalną blaszankę
Pyszna pizza obiadowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do miski wsypujemy mąkę i wlewamy drożdże. dodajemy również sól i około łyżkę oleju. wyrabiamy ciasto w razie potrzeby podsypujemy mąka. pozostawiamy do wyrośnięcia ( na czas krojenia pozostałych produktów więc około 15 min)
gdy ciasto podrośnie wykładamy ja na posmarowana olejem blaszankę dobrze jest mieć dłonie również posmarowane olejem wtedy ciasto się nie przykleja. podpiekamy około 10 min w temp 200 stopni. następnie na podpieczone ciasto wysypujemy wędlinę, pieczarki cebulę paprykę oliwki sypiemy ziołami prowansalskimi
2.na pół pizzy kładziemy pomidory a na resztę ogórka. podpiekamy około 15- 20 min również 200 stopni i wykładamy ser. Pizza powinna się piec do roztopienia sera:) Patrzymy czy ranty ładnie odchodzą od blachy. Tak pi razy oko 15 min:)
Komentarze