Pyszna pasta do chleba

4.5 (178 ocen)

  • 20 min

Pasta jest tak pyszna, że posmakowała całej rodzinie, a w szczególności mojemu wybrednemu kulinarnie narzeczonemu. Idealna na kolację lub śniadanie oraz jako dodatek np do placuszków z cukinii.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 duże cebule,
    5 średnich ogórków konserwowych,
    pół dużego słoika papryki marynowanej (lub 1 świeża papryka),
    majonez,
    koncentrat pomidorowy,
    masło (lub olej)
    przyprawa uniwersalna, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dodatki Pasty

Pyszna pasta do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać, pokroić w drobną kosteczkę, poddusić na maśle lub oleju (należy dać minimalną ilość tłuszczu, uważając przy tym aby nie zrumienić cebuli). Doprawić przyprawa uniwersalna do smaku. Zestawić z ognia, zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Kiedy cebula się dusi można w tym czasie pokroić w drobną kosteczkę ogórki oraz paprykę.
  • 3. Ostygniętą cebulę przełożyć do miski, dodać pokrojonego ogórka i paprykę, następnie dołożyć łyżkę koncentratu - wymieszać go dokładnie z warzywami. Dodać dużą łyżkę majonezu. Doprawić pieprzem (można użyć pieprzu cayenne).

Porady

Pasta można spożywać od razu, choć po odstaniu przez noc w lodówce następnego dnia jest jeszcze lepsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ogórek Papryka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować