panna cotta truskawkowa

0 (0 ocen)

Deser jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Szybko znika i wszystkim smakuje :) Idealny w sezonie truskawek

Składniki:

  • o 2 łyżeczki żelatyny
    o 1 laska wanilii
    o 250 ml śmietanki kremówki 30%
    o 250 ml mleka
    o 70 g cukru
    o 1 łyżka białego wina
    o świeże truskawki

Panna cotta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przyrządzania:
    Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 min. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka. Następnie do rondelka wlać śmietankę, mleko i dodać cukier, ziarenka wanilii oraz całą przepołowioną laskę. Podgrzewać mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie wlać i wino, doprowadzić całość do zagotowania, a następnie szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Całość rozlać do foremek i poczekać, aż panna cotta ostygnie. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

    Sos truskawkowy:
    Miksujemy:
    o 200 g truskawek
    o 2 łyżki cukru

Porady

Jeśli chcemy uzyskać ciekawy efekt- np. w kieliszku do wina, możemy najpierw napełnić część naczynia sosem i następnie stopniowo wlewać deser czekając aż będzie tężał. Deser wyjmujemy z foremek lub podajemy w naczyniu dekorując według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy