Pyszna Lokomotywa

5 (141 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort wykonałam na 2-gie urodziny siostrzeńca. Wszyscy byli zachwyceni.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    1 szklanka cukru
    cukier wanilinowy
    1.5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    7 łyżek oleju słonecznikowego
    Masa:
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mąki kartoflanej
    4 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    2 masła
    do ozdobienia potrzebne są również barwniki spożywcze
    1 rolada kupiona lub wykonana z 3 jaj
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Pyszna lokomotywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka, miksować do rozpuszczenia cukru. następnie wlewamy po 1 łyżce oleju. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy na prostokątną dekę(moja ma wymiary 35x25x6 [cm])wcześniej posmarowaną tłuszczem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku(w temp 180 C).
    Po upieczeniu trzeba odciąć wzdłuż deki ok 2/3 biszkoptu, wąską część dzielimy na 3 równe części, które będą kabiną lokomotywy.
  • 2. Masa: Z podanych składników gotujemy budyń. Studzimy budyń. Masła ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.
  • 3. Biszkopty przekładamy masą, 3 małe części ,,mocujemy masą" równo z brzegiem długiego biszkopta. Obok kabiny kładziemy na masie roladę, należy odciąć taką jej część aby była około 5 cm krótsza od spodu lokomotywy.
  • 4. Tort smarujemy kremem aby wygładzić, a następnie masę dzielimy na kilka części, dodajemy barwników i dekorujemy według uznania. Na koniec z nie wykorzystanej rolady kieliszkiem wycinamy komin i również dekorujemy.
    Koniecznie dajemy tort w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować