Pyszna lokomotywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka, miksować do rozpuszczenia cukru. następnie wlewamy po 1 łyżce oleju. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy na prostokątną dekę(moja ma wymiary 35x25x6 [cm])wcześniej posmarowaną tłuszczem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku(w temp 180 C).
Po upieczeniu trzeba odciąć wzdłuż deki ok 2/3 biszkoptu, wąską część dzielimy na 3 równe części, które będą kabiną lokomotywy.
2.Masa: Z podanych składników gotujemy budyń. Studzimy budyń. Masła ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.
3.Biszkopty przekładamy masą, 3 małe części ,,mocujemy masą" równo z brzegiem długiego biszkopta. Obok kabiny kładziemy na masie roladę, należy odciąć taką jej część aby była około 5 cm krótsza od spodu lokomotywy.
4.Tort smarujemy kremem aby wygładzić, a następnie masę dzielimy na kilka części, dodajemy barwników i dekorujemy według uznania. Na koniec z nie wykorzystanej rolady kieliszkiem wycinamy komin i również dekorujemy.
Koniecznie dajemy tort w chłodne miejsce.
Komentarze