Pyszna kremówka

4.5 (163 ocen)

  • Łatwy

Lekki delikatny krem, zamknięty w kruchym maślanym cieście.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - margaryna: 1 opakowanie
    - żółtka: 2 sztuki
    - woda: 2 łyżki
    - ocet: 1 łyżka
    KREM::
    - mleko: 1 litr
    - żółtka: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 14 dekagramów
    - cukier: 14 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - serek mascarpone: 250 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszna kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, wodę , ocet i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ½ godz. W między czasie przygotowujemy krem.
  • 2. Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy do ubitych jajek mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
  • kremówka 4. Dobrze wystudzony krem ucieramy z serkiem mascarpone, wykładamy na ciasto(na spód) i przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować