Pyszna kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, wodę , ocet i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ½ godz. W między czasie przygotowujemy krem.
2.Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy do ubitych jajek mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.
3.Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
4.Dobrze wystudzony krem ucieramy z serkiem mascarpone, wykładamy na ciasto(na spód) i przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
Komentarze