Pyszna kaszka migdałowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jako dziecko byłam zmuszana do jedzenia kaszki. Jako nastolatka nie mogłam jej przełknąć. Dopiero jako dorosła osoba dałam się namówić na skosztowanie tego pysznego deseru. Ta kaszka to niebo w gębie!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza manna (Nie błyskawiczna!): 0.75 szklanki
    - mleko: 2.5 szklanki
    - cukier (Do smaku): 4 łyżki
    - aromat migdałowy: 2 gramy
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - borówki w słoiku (Do dekoracji): 1 łyżeczka

Pyszna kaszka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy sól i zagotowujemy.
  • 2. Do gotującego się mleka stopniowo dodajemy kaszkę, ciągle mieszamy. Gotujemy ją na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje.
  • 3. Gorącą kaszkę przelewamy do naczynia, ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez chwilę. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i aromat. Kaszka powinna podwoić swoją objętość. Powstaje przepyszna pianka.
  • 4. Przekładamy do salaterek, dekorujemy borówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy