Jako dziecko byłam zmuszana do jedzenia kaszki. Jako nastolatka nie mogłam jej przełknąć. Dopiero jako dorosła osoba dałam się namówić na skosztowanie tego pysznego deseru. Ta kaszka to niebo w gębie!
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- kasza manna (Nie błyskawiczna!): 0.75 szklanki
- mleko: 2.5 szklanki
- cukier (Do smaku): 4 łyżki
- aromat migdałowy: 2 gramy
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- borówki w słoiku (Do dekoracji): 1 łyżeczka
Pyszna kaszka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy mleko, dodajemy sól i zagotowujemy.
2.Do gotującego się mleka stopniowo dodajemy kaszkę, ciągle mieszamy. Gotujemy ją na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje.
3.Gorącą kaszkę przelewamy do naczynia, ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez chwilę. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i aromat. Kaszka powinna podwoić swoją objętość. Powstaje przepyszna pianka.
Komentarze