Pyszna domowa tortilla

4.76 (237 ocen)

  • 30 min

Jestem studentką i często przygotowuje coś na szybko. Przepis na placki tortilli dostałam od koleżanki, resztę składników przygotowuje według własnej receptury. Tortilla jest zdrowym i pysznym daniem, które nie wymaga długiego przygotowania. Jest to także idealna alternatywa dla fast foodów.

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto na placki:
    - mąka pszenna 300 g,
    - woda 150 ml,
    - łyżeczka soli,
    - łyżka oleju
    farsz:
    - 0,5 kg piersi z kurczaka,
    - sałata,
    - pomidor,
    - ogórek,
    - cebula,
    - papryka,
    - przyprawa do kurczaka,
    - przyprawa do kebaba (najlepiej z kamisa)
    sos czosnkowy:
    - duży jogurt grecki,
    - kilka łyżek śmietany lub majonezu,
    - 4-5 ząbków czosnku,
    - łyżeczka musztardy,
    - sól,
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.76 (237 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyszna domowa tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy także majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawić aby się "przegryzł".
  • 2. Pomidora i ogórka pokroić na plasterki, cebulę w pióra a paprykę w paski.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy przyprawioną pierś z kurczaka.
  • 4. W misce przygotowujemy ciasto na placki. Do mąki z solą dodajemy wodę oraz olej, następnie zagniatamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy ciasto na cztery równe części, wałkujemy je na okrągłe placki o średnicy dna patelni. Placki nie powinny wyjść za grube (około 2 mm)
  • 5. Układamy placki na rozgrzanej wcześniej patelni (ważne jest to aby nie natłuszczać jej powierzchni) i smażymy z dwóch stron aż do momentu powstania delikatnie zarumienionych plamek.
  • 6. Usmażony placek smarujemy sosem czosnkowym. Następnie układamy dowolną kombinację warzyw i kurczaka. Całość ponownie polewamy sosem oraz zawijamy w rulon.

Porady

1. Tortille należy przygotowywać od razu po ściągnięciu placka z patelni. W innym razie stwardnieje. 2. Zwijając tortillę warto pamiętać o zrobieniu zakładki w dolnej części placka aby farsz nie wypadał na zewnątrz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować