Pyszna domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy do garnuszka dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Dolewamy ciepłej wody ( nie za gorącej ). Mieszamy aby wszystko się rozpuściło i odstawiamy drożdże , żeby "zastartowały:.
W tym czasie zabieramy się za robienie sosu , pomidorki sparzyć, obrać i pokroić w małe kawałki( pozbywamy się większości wodnistego miąższu) , cebule i czosnek też pokroić w drobną kostkę.
W średnim garnuszku rozgrzewamy oliwę, dodajemy łyżeczkę papryki ostrej i mieszamy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, jak się zeszklą wrzucamy pomidory, mieszamy i przykrywamy i dajemy na mniejszy ogień.
dusimy ponad 10 minut a na końcu dodajemy bazylię i sosik gotowy.
Ciasto:
robimy kopczyk z mąką z solą i oliwa, wylewamy rozczyn z drożdży. Ugniatamy ciasto, dosypując maki lub dolewając ciepłej wody. Ciasto ma się leciutko kleić do dłoni. Ugniatamy 7 minut. wyrobione ciasto posypujemy odrobioną mąki kładziemy pod garnek i przykrywamy ściereczką. 15 minut i ciasto jest gotowe ( 2 razy większe).
Blacha standardowa prostokątna w komplecie do piekarnika. Natłuszczamy ją oliwą z oliwek. Kładziemy rozwałkowane ciasto, rozsmarowujemy sosik, starty żółty ser, usmażone wcześniej pieczarki , szynka i na wierzch resztki sera. Składniki można dać takie jak kto lubi :)
Pieczemy około 15 minut, w temperaturze 230 stopni, termo obiegiem.
Komentarze