Pyszna domowa Pizza

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od Cioci kucharki , smakuje każdemu.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto :
    1) Drożdże
    20 g drożdży ( nie istant)
    łyżeczka cukru
    łyżka mąki
    ciepła woda

    2) Pozostałe elementy ciasta:
    2,5 szklanki maki tortowej
    pół łyżeczki soli
    5 łyżek oliwy z oliwek

    Sos:
    2 łyżki oliwy
    3 pomidory
    cebula
    2 ząbki czosnku
    1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
    bazylia w proszku

    Dodatki :
    ser żółty
    szynka
    pieczarki
    I co kto lubi :)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pyszna domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza przed pieczeniem 1. Drożdże rozkruszamy do garnuszka dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Dolewamy ciepłej wody ( nie za gorącej ). Mieszamy aby wszystko się rozpuściło i odstawiamy drożdże , żeby "zastartowały:.
    W tym czasie zabieramy się za robienie sosu , pomidorki sparzyć, obrać i pokroić w małe kawałki( pozbywamy się większości wodnistego miąższu) , cebule i czosnek też pokroić w drobną kostkę.
    W średnim garnuszku rozgrzewamy oliwę, dodajemy łyżeczkę papryki ostrej i mieszamy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, jak się zeszklą wrzucamy pomidory, mieszamy i przykrywamy i dajemy na mniejszy ogień.
    dusimy ponad 10 minut a na końcu dodajemy bazylię i sosik gotowy.
    Ciasto:
    robimy kopczyk z mąką z solą i oliwa, wylewamy rozczyn z drożdży. Ugniatamy ciasto, dosypując maki lub dolewając ciepłej wody. Ciasto ma się leciutko kleić do dłoni. Ugniatamy 7 minut. wyrobione ciasto posypujemy odrobioną mąki kładziemy pod garnek i przykrywamy ściereczką. 15 minut i ciasto jest gotowe ( 2 razy większe).

    Blacha standardowa prostokątna w komplecie do piekarnika. Natłuszczamy ją oliwą z oliwek. Kładziemy rozwałkowane ciasto, rozsmarowujemy sosik, starty żółty ser, usmażone wcześniej pieczarki , szynka i na wierzch resztki sera. Składniki można dać takie jak kto lubi :)
    Pieczemy około 15 minut, w temperaturze 230 stopni, termo obiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować