Łopatka "szeherezada" z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.łopatkę pokroić na kawałki 2-3 cm
2.boczek parzony pkroić na mniejsze kawałeczki
3.dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Szeherezada, wodę i wszystko ręką dobrze wyrobic na kleistą masę
4.do szynkowara włożyć woreczek /ale nie musi być/, nałożyć mięso łyżką je ubijając dobrze..........
z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, położyć nakładkę, docisnąć sprężyną i schować do lodówki na 2 dni
5.włożyć szynkowar do zimnej wody, włożyć termometr do wody i po osiągnięciu 85C parzyć /nie gotować/ 65 minut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony i do lodówki najlepiej na całą noc............
szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi
Komentarze