To wielkopolska potrawa postna. W mojej rodzinie je się ją prawie w każdy piątek :) z powodu nadmiaru czosnku niedźwiedziego w moim ogródku, nadal przetwarzam te zielsko :-P
Składniki:
Składniki na obiad dla 4 osób:
8 dużych ziemniaków (żółte, masłowe, najlepiej typu winiety)
mały kubeczek śmietany 9% albo 12 %
szklanka mleka
2 kostki twarogu tłustego najlepiej jak najmniej kaszkowatego, choćby typu imperial
szczypiorek
kilka liści czosnku niedź.średnia cebula
sól i pieprz
rzeżucha do dekoracji
Pyry z gzikiem i z dzikim czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w łupinach. Cebulę i szczypiorek, liście czosnku drobno kroimy. Twaróg mieszamy ze śmietaną i z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Konsystencja powinna być rzadka. Wszystko razem mieszamy i jemy z ziemniakami.
Komentarze