Pyry z gzikiem i z dzikim czosnkiem

0 (0 ocen)

To wielkopolska potrawa postna. W mojej rodzinie je się ją prawie w każdy piątek :) z powodu nadmiaru czosnku niedźwiedziego w moim ogródku, nadal przetwarzam te zielsko :-P

Składniki:

  • Składniki na obiad dla 4 osób:
    8 dużych ziemniaków (żółte, masłowe, najlepiej typu winiety)
    mały kubeczek śmietany 9% albo 12 %
    szklanka mleka
    2 kostki twarogu tłustego najlepiej jak najmniej kaszkowatego, choćby typu imperial
    szczypiorek
    kilka liści czosnku niedź.średnia cebula
    sól i pieprz
    rzeżucha do dekoracji

Pyry z gzikiem i z dzikim czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pyry z gzikiem 1. Ziemniaki gotujemy w łupinach. Cebulę i szczypiorek, liście czosnku drobno kroimy. Twaróg mieszamy ze śmietaną i z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Konsystencja powinna być rzadka. Wszystko razem mieszamy i jemy z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy