1.Ciasto kruche:Mąkę posiekać z margaryną, cały czas siekając dodajemy cukier, amoniak, proszek, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części. Rozłożyć do 3 takich samych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Każde ciasto posmarować powidłami.
2.Beza białkowa:Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować do całkowitego jego rozpuszczenia. Pianę podzielić na 3 części i rozsmarować na plackach. 2 placki posypać orzechami, a pozostały kokosem. Piec osobno w 180C ok. 30 minut każdy.
3.Masa budyniowa:Odlać 0,5 szkl mleka pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrami dolewając powoli mleko oraz obie mąki. Roztwór wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń cały czas energicznie mieszając, zimny utrzeć z margaryną. Na końcu wlać Amaretto utrzeć.
4.Przełożenie:
Ciasto z orzechami – masa – ciasto z kokosem – masa – ciasto z orzechami
Porady
Masę budyniową możemy zastąpić masą do karpatek, a żółtka włożyć do ciasta kruchego.
Komentarze