Pychotka Zosi

4.5 (196 ocen)

  • 50 min

Każdy prosi o największy kawałek tego ciasta!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    40 dag mąki
    20 dag margaryny
    14 dag cukru
    4 żołtka
    0,5 łyżeczki amoniaku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 – 3 łyżki smietany
    Ok. 400g powideł śliwkowych

    Beza białkowa:
    7 białek
    1 szkl cukru
    25 dag posiekanych orzechów włoskich
    10 dag kokosu

    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    0,5 szkl cukru
    Cukier waniliowy
    3 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    Margaryna
    100ml Amaretto – opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pychotka zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:Mąkę posiekać z margaryną, cały czas siekając dodajemy cukier, amoniak, proszek, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części. Rozłożyć do 3 takich samych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Każde ciasto posmarować powidłami.
  • 2. Beza białkowa:Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować do całkowitego jego rozpuszczenia. Pianę podzielić na 3 części i rozsmarować na plackach. 2 placki posypać orzechami, a pozostały kokosem. Piec osobno w 180C ok. 30 minut każdy.
  • 3. Masa budyniowa:Odlać 0,5 szkl mleka pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrami dolewając powoli mleko oraz obie mąki. Roztwór wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń cały czas energicznie mieszając, zimny utrzeć z margaryną. Na końcu wlać Amaretto utrzeć.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto z orzechami – masa – ciasto z kokosem – masa – ciasto z orzechami

Porady

Masę budyniową możemy zastąpić masą do karpatek, a żółtka włożyć do ciasta kruchego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować