Pychotka makowo-kokosowa

4.49 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W tym cieście mak jest wyjątkowo delikatny, a w połączeniu z lekkim kremem ... pychotka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt :
    4 jajka
    100 g cukru
    160 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 małe opakowanie cukru waniliowego
    ciasto makowo-kokosowe :
    6 białek jaj
    200 g cukru
    160 g maku niebieskiego
    100 g wiórek kokosowych
    50 ml likieru kokosowego
    2 łyżki mąki tortowej ( jeżeli dodajemy likier)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem :
    1 budyń śmietankowy
    0,5 litra mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 kostka margaryny Palmy
    2 żółtka
    wiórki kokosu i czekolady do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pychotka makowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt : pianę z białek ubijamy kolejno z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Następnie delikatnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni. Ciasto makowo-kokosowe : mak przelewamy wrzątkiem i 2 razy mielimy. Pianę z 6 białek mieszamy z makiem, kokosem, likierem i mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni. Na krem : gotujemy budyń i wystudzony ucieramy z margaryną i żółtkami. Układamy : biszkopt, 3/4 kremu, ciasto makowo-kokosowe, pozostały krem i posypujemy wiórkami czekolady i kokosu.

Porady

Aby biszkopt i krem były pięknie żółte warto postarać się o jaja od gospodarza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować