Zupa jarzynowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dzięki tej zupie moja córka, która za jajkiem nie przepada zajada się nim ze smakiem nawet o tym nie wiedząc.

  • 50 min

Składniki:

  • Ziemniaki-6-7 szt.
    Mrożonka "Zupa jarzynowa"-750 g.
    Śmietana do zup 18%
    Mąka- 2 spore łyżki
    Masło- 1 duża łyżka
    Przyprawa "Ziarenka smaku"- 1 łyżeczka od herbaty
    Przyprawy:
    -liść laurowy
    - ziele angielskie
    -papryka słodka
    -tymianek,
    -oregano,
    -zioła prowansalskie,
    -lubczyk,
    -koperek
    sól i pieprz do smaku

Zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą dodajemy troszkę soli i ziarenka smaku oraz liść laurowy i ziele ang., wg. uznania. Gdy ziemniaki są już ugotowane na półtwardo na wrzątek wrzucam mrożonkę warzyw. Następnie dodaję masło oraz szczyptę wszystkich przypraw oprócz koperku i lubczyku. Wszystko gotuję do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie zaprawiam zupę mąką i śmietaną. Pamiętając o hartowaniu śmietany żeby zupa się nie zważyła. Na koniec doprawiam szczyptą lubczyku i koperku a także solą i pieprzem do smaku. Zupkę podaję z grzankami zrobionymi na patelni lub z jajkiem wtedy jest bardziej syta. SMACZNEGO.

Porady

Można ją podawać z grzankami lub jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy