PYCHOTKA

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo dobre ciasto

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - CIASTO jajka: 7 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - Krem cukier puder: 3 łyżki
    - śmietana 36%: 0.5 litra
    - dżem porzeczkowy lub truskawkowy: 1 sztuka
    - galaretka wiśniowa: 4 sztuki
    - czekolada gorzka: 0.5 sztuki

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    BISZKOPT
    Ubić białka z cukrem na sztywno.
    Do ubitej piany dodać żółtka.
    Na końcu dodać mąke wymieszana z proszkiem do pieczenia .
    Ciasto piec 30 minut w 175 stop.
  • 2. KREM
    2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, gdy zaczną tężeć, wymieszać je z dżemem.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
    2 galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, gdy stężeją, wymieszać je ze śmietaną.
  • pychotka 3. Biszkopt przekroić na pół, na pierwszą część biszkoptu wyłożyć dżem z galaretkami.
    Przykryć biszkoptem i wyłożyć na wierzch ciasta, śmietanę z galaretkami.
    Wierzch posypać startą czekoladą.
    Ciasto włożyć do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy