Pychotka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kulinarną pasję zaszczepiła we mnie moja prababcia. To jedno z ulubionych ciast moich bliskich.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 40 dag mąki
    ● kostka margaryny
    ● 3 łyżki śmietany
    ● 2 łyżeczki proszku do piecz.
    ● 4 żółtka ● 6 białek
    ● 1 i 1/3 szkl. cukru

    Krem:
    ● 1/2 l mleka
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● szkl. cukru
    ● 2 op. cukru waniliowego
    ● kostka masła
    ● 2 żółtka

    Oraz:
    ● ok. 25 dag powideł (najlepiej śliwkowych)
    ● 1,5 szkl. siekanych orzechów włoskich
    ● cukier puder

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: zagniatamy mąkę, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka utarte z 1/3 cukru i ponownie zagniatamy. Dzielimy na 2 części i rozkładamy cienkimi warstwami na dwóch natłuszczonych
    blaszkach. Na placki nakładamy warstwę dżemu, pianę ubitą z białek i szklanki cukru i posypujemy orzechami. Pieczemy 25 minut w 180 °C.
  • 2. Robimy krem: żółtka utarte z cukrami i obie mąki rozprowadzamy odrobiną mleka. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy masę jajeczną, cały czas
    mieszając. Wystudzony budyń krótko ucieramy z masłem.
  • 3. Nakładamy grubą warstwę kremu na wierzch jednego placka i przykrywamy drugim plackiem – spodem do góry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy