Pychotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne, kruche ciasto przełożone dżemem z czarnej porzeczki,zakończone słodką bezą i płatkami migdałowymi

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Pyszne,kruche ciasto
    składniki na kruche ciasto;
    -500g mąki pszennej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -pół szkl.cukru pudru
    -6 żółtek
    -200g masła

    Wszystkie składniki wyrobić i podzielić na dwie części (wyłożyć na dwie blachy)

    składniki na bezę;
    -6 białek
    -1,5 szkl.cukru
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Białka ubić na sztywno.Następnie stopniowo dodawać małymi partiami cukier.Na koniec dodać mąke ziemniaczaną,wymieszać

    dodatkowo będzie nam potrzebne;
    -1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450g)
    -120g płatków migdałowych (ja dałam 2 paczki (1 po 70g))

    Na wyłożone 2 ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki.Następnie wyłożyć bezę i posypać płatkami migdałów.Dwa placki upiec w temperaturze 175 C ok 40 minut można dwa placki upiec razem ale z termoobiegiem.

    MASA KREMOWA;
    -500 ml mleka
    -3 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 żółtka
    -3 łyżki cukru
    -200g masła
    -kilka kropel aromatu migdałowego

    1 szkl.mleka zagotować z cukrem.Drugą wymieszać z żółtkami i mąką(jak na budyń).wlać do gotującego mleka i ugotować budyń.Ostudzić
    Masło utrzeć na puch i stopniowo po 1 łyżce dodawać budyń.Na koniec dodać aromat migdałowy
    Ostudzone placki przełożyć kremem
    Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny
    SMACZNEGO
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić na dwie części (wyłożyć na dwie blachy)
    Białka ubić na sztywno.Następnie stopniowo dodawać małymi partiami cukier.Na koniec dodać mąke ziemniaczaną,wymieszać
    Na wyłożone 2 ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki.Następnie wyłożyć bezę i posypać płatkami migdałów.Dwa placki upiec w temperaturze 175 C ok 40 minut można dwa placki upiec razem ale z termoobiegiem.
    1 szkl.mleka zagotować z cukrem.Drugą wymieszać z żółtkami i mąką(jak na budyń).wlać do gotującego mleka i ugotować budyń.Ostudzić
    Masło utrzeć na puch i stopniowo po 1 łyżce dodawać budyń.Na koniec dodać aromat migdałowy
    Ostudzone placki przełożyć kremem
    Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować