1.Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie powidłami. Przełożyć do blaszek (20x35 cm), piec ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Wyjąć i przestudzić.
2.Białka ubić z cukrem na sztywna panię. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie powideł. Posypać posiekanymi orzechami. Piec placki ok. 15 minut.
3.Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
4.Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Kiedy masa będzie jednolita wlać ją na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienie. Wystudzić. (Opcjonalnie: zimny budyń zmiksować karmelem (mleko wcześniej gotować w puszcze, aby zgęstniało).) Masło utrzeć na puch. Po łyżce dodawać budyń. Tak przygotowana masę wyłożyć na kruche ciasto i przykryć drugiem plackiem.
Komentarze