Pychotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne złożone ciasto, ale jakie proste w przygotowaniu

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na prostokątną foremkę
    Ciasto kruche:
    2 szklanki maki pszennej
    200g masła
    pół szklanki cukru pudru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Na ciasto:
    słoik powideł śliwkowych (270g)
    4 białka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    Krem budyniowy:
    2 szklanki mleka
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 op. cukru wanilinowego
    2 łyżki cukru
    200g masła
    Dodatkowo:
    plewa czekoladowa

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, proszek i masło posiekać na stolnicy, dodać żółtka, zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość formy. Na plackach rozsmarować powidła.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Pianę podzielić na pół i rozsmarować na placach. Każdy placek posypać szklanką orzechów włoskich. Tak przygotowane placki piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
  • 3. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Do takiego kremu można dodać trochę alkoholu lub uperfumować dowolnym aromatem, np. waniliowym.
  • 4. Placki przełożyć kremem, polać polewą czekoladową. Najlepiej to ciasto smakuje na drugi dzień, gdy zmięknie a smaki się połączą.

Komentarze

Podobne przepisy