Pychotka

4.5 (192 ocen)

  • 25 min

Pychotka - jedno z moich ulubionych ciast. Wszystkiego jest w niej w sam raz ;) Bardzo dobre ciasto na święta i większe okazje.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    20 dag margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    2-3 łyżki śmietany
    Beza:
    8 białek szklanka cukru
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
    Krem:
    1 ½ szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    4 żółtka ½ kostki masła
    ½ kostki margaryny
    1 słoik powideł
    słoik wiśni drążonych
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na blasze. Ciasto posmarować powidłami.
  • Smarujemy bezę 2. Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na powidłach.
  • Sypiemy orzechami 3. Obie części posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.
  • drążone wiśnie 4. Na jednej części rozłożyć wiśnie drążone z kompotu. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.
  • 5. Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu. Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować