pychatek Beaty

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto bardzo dobre, wilgne. Można je robić z różnymi owocami.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    250 g margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki ciemnego kakao
    Masa :
    3 galaretki według uznania
    2 budynie śmietankowe
    3/4 szkl cukru
    3 jajka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    puszka brzoskwiń
    250g margaryny

Pychatek beaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę miksujemy dodajemy cukier , następnie dodajemy żółtka ubijamy , dodajemy mąkę z proszkiem. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno masę białkową delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół białą połowę wylewamy do blachy drugą połowę mieszamy z kakao wylewamy na białe ciasto. Pieczemy ok 30 min w temperaturze 170C


  • 2. Krem :
    Na soku z brzoskwiń gotujemy galaretki (jeśli za mało soku do 2 szklanki to dolewamy wody)tj: sok wlewamy do garnka , kiedy się zagotuje wsypujemy 2 galaretki , mieszamy. Kiedy ponownie się zawrze wlewamy wcześniej rozrobione: 200 ml wody , jajka , budynie , cukier, mąkę . Kiedy to dodamy mieszamy non stop aż do otrzymania gęstego budyniu. Następnie wyłączamy, studzimy. Po ostygnięciu masy , miksujemy margarynę dodajemy masę małymi porcjami.
  • 3. Wykonanie:
    Wcześniej upieczone ciasto przekrawamy na pół nasączamy czystą przegotowana wodą lub sokiem z brzoskwiń dolną część zazwyczaj ciemną , następnie kładziemy połowę masy (którą mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń), przykrywamy drugą połową ciasta , także nasączamy kładziemy masę wymieszaną z reszta brzoskwiń, i zalewamy galaretką możemy do niej wrzucić jeszcze rodzynki. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy