Pychatek beaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę miksujemy dodajemy cukier , następnie dodajemy żółtka ubijamy , dodajemy mąkę z proszkiem. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno masę białkową delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół białą połowę wylewamy do blachy drugą połowę mieszamy z kakao wylewamy na białe ciasto. Pieczemy ok 30 min w temperaturze 170C
2.Krem :
Na soku z brzoskwiń gotujemy galaretki (jeśli za mało soku do 2 szklanki to dolewamy wody)tj: sok wlewamy do garnka , kiedy się zagotuje wsypujemy 2 galaretki , mieszamy. Kiedy ponownie się zawrze wlewamy wcześniej rozrobione: 200 ml wody , jajka , budynie , cukier, mąkę . Kiedy to dodamy mieszamy non stop aż do otrzymania gęstego budyniu. Następnie wyłączamy, studzimy. Po ostygnięciu masy , miksujemy margarynę dodajemy masę małymi porcjami.
3.Wykonanie:
Wcześniej upieczone ciasto przekrawamy na pół nasączamy czystą przegotowana wodą lub sokiem z brzoskwiń dolną część zazwyczaj ciemną , następnie kładziemy połowę masy (którą mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń), przykrywamy drugą połową ciasta , także nasączamy kładziemy masę wymieszaną z reszta brzoskwiń, i zalewamy galaretką możemy do niej wrzucić jeszcze rodzynki. Smacznego :)
Komentarze