Puszysty wieniec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z 1/2 szkl. ciepłego mleka. Dodać sól , łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Masło stopić i wystudzić.
2.Do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą mąkę , cukier , jajko ,oraz resztę ciepłego mleka. Wyrabiać , aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odstawać od ścianek miski. Dodać masło , wyrobić do połączenia . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Ciasto powinno podwoić swoją objętość
3.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej formy z kominem. Ponownie
odstawić w ciepłe miejsce.
4.Jabłka obieramy , wykrawamy środki z pestkami .Kroimy na kawałki.
Jabłka i żurawinę układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta . Posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem wanilinowym.
Pieczemy w 180 st, 40 min.
5.Ja nie posiadam formy z kominem . Ciasto wkładam do okrągłej formy , a w środek wkładam słoik.
Komentarze