Puszysty tort serowy

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Jestem uczennicą 2. klasy średniej szkoły. Po lekcjach z przyjemnością gotuję i piekę, a moja rodzina bardzo się z tego cieszy. To ciasto jest łatwe do zrobienia, a do tego pyszne

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 5 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● szkl. mąki
    ● szczypta soli
    ● łyżka octu
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa I:
    ● 10 dag masła
    ● puszka masy krówkowej
    Masa II:
    ● sernik błyskawiczny w proszku
    ● 600 ml mleka
    Do dekoracji:
    ● 30 dag wydrylowanych wiśni
    ● galaretka wiśniowa
    Oraz: duże op. herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty tort serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijanie białek 1. Białka ubijamy z solą na
    sztywną pianę. Dodajemy cukier
    oraz żółtka, wlewamy ocet
    i mieszamy. Wsypujemy mąkę
    z proszkiem i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wlewamy do tortownicy
    i pieczemy ok. 35 minut
    w temp. 160-180 °C. Studzimy
    i, nie zdejmując obręczy tortownicy,
    dookoła biszkoptu
    układamy herbatniki.
  • masa krówkowa 2. Masa I: masę krówkową
    ucieramy z masłem. Rozsmarowujemy
    na biszkopcie
  • ciasto 3. Do wysokiego naczynia wlewamy
    schłodzone mleko. Wsypujemy
    sernik, miksujemy 3-4
    minuty, wylewamy na masę
    krówkową.Wiśnie układamy na
    masie serowej. Galaretkę rozpuszczamy
    w szklance wrzątku.
    Gdy zacznie tężeć, wylewamy
    na ciasto. Chłodzimy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować