Puszysty tort

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem młodą mężatką. Lubię wypróbowywać różne przepisy. Tort upiekłam na urodziny męża.Wszystkim bardzo smakował

Składniki:

  • Ciasto: 5 jajek
    ● 15 dag cukru
    ● 1/2 proszku do pieczenia
    ● 18 dag mąki
    ● masło i bułka tarta.
    Krem I: 25 dag twarogu
    ● 15 dag cukru pudru
    ● 100 ml adwokata
    ● 250 ml śmietanki 30-proc.
    ● 100 ml soku z brzoskwiń
    ● 30 dag brzoskwiń z puszki
    ● 3 łyżki żelatyny.
    Krem II: 25 dag masła
    ● 8 łyżek cukru pudru
    ● op. budyniu śmietankowego
    ● 400 ml mleka
    Oraz: gotowe ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy z 1/2
    cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i 5 łyżkami gorącej wody.
    Mieszamy z pianą, mąką i proszkiem.
    Ciasto wlewamy do tortownicy
    wysmarowanej masłem
    i oprószonej bułką. Pieczemy
    ok. 45 minut w 160 °C. Studzimy,
    przekrawamy na pół.
  • 2. Krem I: twaróg mielimy, ucieramy
    z cukrem, adwokatem
    i śmietanką. Żelatynę podgrzewamy
    w soku, rozpuszczamy.
    Wlewamy do masy, mieszamy.
    Brzoskwinie kroimy w plastry.
    Krem II: na mleku gotujemy budyń,
    studzimy. Masło ucieramy
    z cukrem i budyniem.
  • 3. Układamy: ciasto, 1/2 kremu
    I, owoce, 1/2 kremu I, ciasto, 3/4
    kremu II. Schładzamy, dekorujemy
    resztą kremu II i ozdobami

Porady

By równo przekroić biszkopt, najpierw robimy ostrym nożem płytkie nacięcie dookoła ciasta . Nastęonie w nacięcia wkładamy mocną nitkę lub żyłkę i powoli naciągając pętlę, przecinamy ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować