Ciasto proste w wykonaniu, wykwintne w smaku i syte. W sam raz na popołudniowe spotkanie przy kawie. Rodzina, goście będą zachwyceni.
Dla 10 osób
Składniki:
1 kg śliwek
25 dag masła roślinnego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
1 szklanka cukru: ½ trzcinowego i ½ białego lub samego białego
1 szklanka mleka
5 jajek
Sok z ½ cytryny
Sól
Bułka tarta do posypania wypestkowanych śliwek i do formy
1 łyżka masła roślinnego
Garść cukru trzcinowego lub cukru pudru do posypania
Puszysty śliwkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy pestki, lekko posypujemy bułką tartą. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno pianę z białek. Pianę wstawiamy na chwilę do lodówki. Masło topimy na wolnym ogniu, dodajemy cukier i mleko, mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, płyn lekko studzimy. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Miksujemy (na wolnych obrotach). Dodajemy żółtka jajek. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być lepkie. Ubitą pianę z białek lekko mieszamy z ciastem. Gotowe ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Wykładamy na wierzch śliwki. Posypujemy cukrem trzcinowym lub zostawiamy śliwki, które po upieczeniu i przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem. Śliwkowiec wkładamy do nagrzanego do 175 st. C piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 10-15 min wymyjemy. Gotowe.
Komentarze