Puszysty śliwkowiec

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Ciasto proste w wykonaniu, wykwintne w smaku i syte. W sam raz na popołudniowe spotkanie przy kawie. Rodzina, goście będą zachwyceni.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg śliwek
    25 dag masła roślinnego
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    1 szklanka cukru: ½ trzcinowego i ½ białego lub samego białego
    1 szklanka mleka
    5 jajek
    Sok z ½ cytryny
    Sól
    Bułka tarta do posypania wypestkowanych śliwek i do formy
    1 łyżka masła roślinnego
    Garść cukru trzcinowego lub cukru pudru do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Ciasto

Puszysty śliwkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Na ciasto nadaje się każdy gatunek śliwek. 1. Śliwki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy pestki, lekko posypujemy bułką tartą. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno pianę z białek. Pianę wstawiamy na chwilę do lodówki. Masło topimy na wolnym ogniu, dodajemy cukier i mleko, mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, płyn lekko studzimy. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Miksujemy (na wolnych obrotach). Dodajemy żółtka jajek. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być lepkie. Ubitą pianę z białek lekko mieszamy z ciastem. Gotowe ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Wykładamy na wierzch śliwki. Posypujemy cukrem trzcinowym lub zostawiamy śliwki, które po upieczeniu i przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem. Śliwkowiec wkładamy do nagrzanego do 175 st. C piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 10-15 min wymyjemy. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować