Puszysty sernik ze skarmelizowanymi jabłkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm
wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponakłuwać widelcem.
2.MASA SEROWA:
1. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
3. Schłodzone białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier
i dobrze ubić.
Na koniec ubite białka delikatnie wmieszać w masę serową.
Wylać na wylepioną ciastem blaszkę o wymiarze 25x35cm i włożyć
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około godziny. Wystudzić sernik w piekarniku nie otwierając drzwiczek!
3.MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni skarmelizować miód, dodać starte jabłka.
Wycisnąć sok z cytryny i dusić 3 minuty.
Na upieczony sernik wyłożyć masę jabłkową.
Wierzch posypać przyrumienionymi na suchej patelni migdałami
(około garść) i polałam polewą deserową.
Wystudzić i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Komentarze