PUSZYSTY SERNIK ZE SKARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I MIGDAŁAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

dla wielbicieli serników

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    3/4 kostki margaryny KASIA
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    MASA SEROWA:
    1 kg sera półtłustego
    (użyłam 4 kostek sera firmy Delikate i 1 raz zmieliłam na maszynce)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    6 żółtek
    1 budyń waniliowy/śmietankowy
    3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki oleju słonecznikowego
    1 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
    DODATKOWO: 9 białek + 1 i 1/2 szklanki cukru do masy serowej
    MASA JABŁKOWA:
    5winnych jabłek
    4 łyżki miodu
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    DODATKOWO: garść płatków migdałowych oraz polewa deserowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Szarlotka Desery

Puszysty sernik ze skarmelizowanymi jabłkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm
    wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ponakłuwać widelcem.
  • 2. MASA SEROWA:
    1. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę.
    2. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
    3. Schłodzone białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier
    i dobrze ubić.
    Na koniec ubite białka delikatnie wmieszać w masę serową.
    Wylać na wylepioną ciastem blaszkę o wymiarze 25x35cm i włożyć
    do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Piec około godziny. Wystudzić sernik w piekarniku nie otwierając drzwiczek!
  • PUSZYSTY SERNIK ZE SKARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I MIGDAŁAMI 3. MASA JABŁKOWA:
    Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Na patelni skarmelizować miód, dodać starte jabłka.
    Wycisnąć sok z cytryny i dusić 3 minuty.
    Na upieczony sernik wyłożyć masę jabłkową.
    Wierzch posypać przyrumienionymi na suchej patelni migdałami
    (około garść) i polałam polewą deserową.
    Wystudzić i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować