Puszysty sernik z kremem orzechowym

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Idealnie puszysty i słodki

  • 2 godz.

Składniki:

  • MASA SEROWA:

    750 g trzykrotnie mielonego twarogu
    7 jajek
    3/4 szklanki* cukru
    1 cukier waniliowy (10 g) lub kilka kropel esencji waniliowej
    350 ml śmietany kremówki
    1/3 szklanki* mąki
    1/3 szklanki* mleka w proszku
    szczypta soli do ubicia białek
    paczka herbatników
    KREM ORZECHOWY
    kostka margaryny kasi
    słoiczek kremu orzechowego np. nutella
    DO dekoracji
    polewa biała i czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Puszysty sernik z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serniczek 1. MASA SEROWA:
    Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
    Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo mleko w proszku i przesianą mąkę, cały czas miksując. Do masy wkręcać po łyżce zmielony twaróg. Na końcu masę delikatnie połączyć łyżką z ubitą wcześniej kremówką i pianą z białek.
    Masę serową wylać na blaszkę wyłożoną herbatnikami . Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach (160 stopni na termoobiegu).
  • sernik w całej okazałości 2. Krem:
    Miksujemy margarynę z kremem orzechowym na jednolitą masę i wykładamy na wystudzony sernik. dekorujemy polewą

Porady

Sernik możemy również udekorować zwykłą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować