Puszysty Sernik Śmietankowy

4.98 (176 ocen)

  • 60 min

Sernik zna każdy, to jedno z tradycyjnych ciast. Natomiast sernik puszysty jest najpyszniejszym odkryciem na mojej kulinarnej drodze eksperymentów. Nie ma osoby, która go nie pokochała.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mielonego białego sera, pół szklanki mleka w proszku (pełnego), pół szklanki mąki pszennej, aromat śmierankowy, pół litra śmietany 30%, 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g), 8 jajek, szklanka cukru, 30 dag herbatników
Wystaw ocenę:

4.98 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Puszysty sernik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy ser z żółtkami, ucieramy i dodajemy mleko w proszku, mąkę pszenną i aromat śmietankowy. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym, dodajemy do masy serowej i wszystko dokładnie mieszamy łyżką drewnianą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie razem łączymy.
    Prostokątną formę o wymiarach 25/36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami, a na nich rozłkładamy równomiernie masę serową. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostudzenia.

Porady

Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku do ostudzenia, aby nie opadło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować