Puszysty sernik

4.5 (151 ocen)

Bardzo smaczny, delikatny i puszysty sernik.

Składniki:


  • 500 g półtłustego twarogu ( mielonego )
    400 g jogurtu greckiego
    5 jajek
    2/3 szk cukru
    2 budynie śmietankowe

    3 białka
    3 łyżki przyprawy ( do kawy pomarańczowo cytrynowa )
    4 łyżki cukru

    150 g herbatników ( petitki )
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć dno dwoma warstwami herbatników.
    W misce utrzeć żółtka z 1/2 cukru, dodać budyń, twaróg oraz jogurt i wymieszać.
    Białka ubić a gdy będą prawie ubite dodawać resztę cukru i ubijać nadal.
    Gdy piana jest ubita dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać.
    Masę wyłożyć na ciastka i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec sernik 80 minut.
  • 2. Potem ubić kolejne białka z cukrem i przyprawą.
    Wyjąc szybko ale delikatnie blachę z piekarnika i wyłożyć pianę.
    Ponownie blaszkę wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 15 minut lub do ścięcia piany.
    Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować