Puszysty sernik

5 (168 ocen)

  • 60 min

To było pierwsze ciasto jakie w życiu upiekłam.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruchy spód:

    -200 g mąki pszennej
    -100g cukru
    -120 g masła
    -2 żółtka

    Masa serowa:

    -1kg twarogu do serników
    -0,7 szklanki mleka
    -50 g masła
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -6 jajek
    -0,7 szklanki cukru
    -skórka z połowy cytryny
    -szklanka kokosu

    -gorzka czekolada,wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruchy spód szybko zagnieć i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  • 2. Przygotuj masę serową ubijając twaróg z miękkim masłem, żółtkami,mąką,koksem,cukrem,cytryną i mlekiem.
    Białka ubij na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszaj z masą.
  • 3. Formę o wymiarach ok.25 x 25 cm wyłóż ciastem i podpiecz je przez ok. 15 min w temperaturze 200 stopni.
    Po tym czasie na ciasto wylej masę serową i piecz przez ok. 60 min w temperaturze 180 stopni.
  • Smacznego ! 4. Na ostudzone ciasto wylej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i obficie posyp kokosem.

Porady

Do kruchego spodu warto dodać odrobinę aromatu cytrynowego, zyskuje wtedy wspaniałego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować