PUSZYSTY SERNIK

4.1 (607 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Przepis otrzymalam od mojej kuzynki. Sernik jest wilgotny, pulchny i dlugo utrzymuje swiezosc. Jest pyszny i czesto kroluje na moim stole. Goraco zachecam do skorzystania z tego przepisu.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • SPOD - CIASTO KRUCHE:
    1/2 kostki margaryny Kasia
    1 szklanka maki pszennej
    3 zoltka ( bialka pozostawic do masy serowej )
    1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 lyzeczki cukru krysztal

    MASA SEROWA
    1 kg sera ( wiaderko Jana lub innej firmy )
    6 jajek i 3 bialka ze spodu
    2 budynie waniliowe
    2 cukry waniliowe
    3/4 szklanki oleju
    2 1/2 szklanki mleka
    1 1/2 szklanki cukru krysztalu
Wystaw ocenę:

4.1 (607 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOD Zagniesc skladniki ciasta kruchego. Ciastem wylepic wysmarowana blache wielkosci 25/40 cm.
  • 2. MASA SEROWA
    Oddzielic bialka od zoltek. Ubic na sztywno piane z bialek ( 6 + 3 bialka ze spodu), dodac cukier krysztal. Dalej miksowac do uzyskania gestej masy.

    Ser z zoltkami, budyniami waniliowymi i cukrami waniliowymi zmiksowac. Dodac mleko i olej.

    Do masy dodac piane z bialek i delikatnie wymieszac.
  • 3. Wylac mase serowa na ciasto kruche i piec poltora godziny w temperaturze 180° C. Po calkowitym ostygnieciu polac ciasto lukrem. Mozna udekorowac wierzch skorka pomaranczowa.

Porady

Masa serowa ma plynna konsystencje czym nie nalezy sie zrazac.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować