Puszysty Piernik

0 (0 ocen)

Mój ulubiony ;)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 szklanka miodu
    1 szklanka oleju
    8 łyżek grysiku
    1 litr mleka
    1 kostka masła
    1,5 szklanki cukru
    1 cytryna

Puszysty piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i delikatnie wymieszać masę.
    Dodać miód, olej i przyprawę.
    Ciasto podzielic na 3 placki piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    Masa grysikowa:
    Gotować grysik na mleku z cukrem.
    Gdy grysik wystygnie, utrzec masło i stopniowo połącz z grysikiem i sokiem z cytryny.

    Upieczone ciasto przełożyć masą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy