Puszysty mus czekoladowy z chałwą

5 (183 ocen)

  • 30 min

Tak słodki, że ciężko zjeść całą porcję. Jednak tak pyszny, że trudno się oderwać.

  • 30 min

Składniki:

  • - 200g gorzkiej czekolady
    - 30g masła
    - 3 żółtka
    - 3 białka
    - 250ml śmietanki 30%
    - 50g cukru
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 100g chałwy
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Puszysty mus czekoladowy z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. W tym czasie utrzeć na parze żółtka z połową cukru.
  • 2. Ubić śmietankę 30% z cukrem pudrem.
  • 3. Ubić białka z resztą cukru.
  • 4. Delikatnie wymieszać żółtka z przestudzoną czekoladą. Dodawać porcjami ubitą śmietankę. Na końcu bardzo delikatnie wmieszać ubite białka.
  • 5. Mus przełożyć do pucharków i posypać pokruszoną chałwą. Wstawić na lodówki na co najmniej 4 godziny.

Porady

Mus jest bardzo słodki, więc lepiej podzielić na mniejsze porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować