Puszysty chlebek bananowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polecam ze względu na smak oraz łatwe wykonanie.

Składniki:

  • ● 5 i 1/2 banana
    ● 20 dag mąki pszennej
    ● 5 dag mąki pszennej razowej typ 2000
    ● 15 dag brązowego cukru
    ● 10 dag miękkiego masła
    ● 2 jajka
    ● łyżeczka aromatu waniliowego
    ● łyżeczka soli
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ● masło i mąka do formy

Puszysty chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obieramy, 5 rozgniatamy
    widelcem, a resztę
    kroimy w plastry. W drugiej
    misce drewnianą łyżką ucieramy masło. Dodajemy
    cukier, rozgniecione banany,
    rozkłócone jajka i aromat.
    Mieszamy.
  • 2. Przesiane mąki mieszamy
    z solą, proszkiem do
    pieczenia i sodą. Powoli
    wsypujemy do masy bananowej,
    cały czas mieszając.
  • 3. Keksówkę smarujemy
    masłem i oprószamy mąką.
    Wlewamy ciasto. Łyżką wyrównujemy
    wierzch. Dekorujemy
    plasterkami banana.
    Pieczemy ok. 50 minut
    w temperaturze 180 °C, aż
    ciasto się zrumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy