Chleb na zakwasie z dodatkiem ziemniaków, posypany ziarnami słonecznika
Składniki:
Blaszka 28x10
4 łyżki zakwasu żytniego
70 g maki żytniej typ 720
100 g maki pełnoziarnistej (3 zboża z Lubelli)
300 g maki pszennej typ 650
2 łyżki otrębów pszennych
20 g świeżych drożdży
150 g ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę
2 łyżki oleju
ok. 300 ml letniej wody
ziarna słonecznika do posypania
Puszysty chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas wyjać z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem chleba.
Po tym czasie dodać makę żytnia i tyle wody, aby zaczyn miał konsystencję ciasta na racuchy.Zostawiamy przykryte ściereczka na minimum 10 godzin.
2.Do aktywnego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (drożdże wystarczy wkruszyć) i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, odpowietrzamy i wkładamy do blachy wysmarowanej olejem. Umieszczamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
3.Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Chleb smarujemy woda i posypujemy ziarnami słonecznika.
Wkładamy chleb do piekarnika , po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180*C.
Całkowity czas pieczenia trwa ok 40 minut.
Porady
Chleb można upiec bez zakwasu, wtedy dajemy 40 g drożdży i pomijamy punkt 1 opisu wykonania.
Ziemniaki powinny być bez grudek (użyłam pozostałych z obiadu)
Komentarze