Puszysty chleb

4.5 (148 ocen)

Chleb na zakwasie z dodatkiem ziemniaków, posypany ziarnami słonecznika

Składniki:

  • Blaszka 28x10

    4 łyżki zakwasu żytniego
    70 g maki żytniej typ 720
    100 g maki pełnoziarnistej (3 zboża z Lubelli)
    300 g maki pszennej typ 650
    2 łyżki otrębów pszennych
    20 g świeżych drożdży
    150 g ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę
    2 łyżki oleju
    ok. 300 ml letniej wody
    ziarna słonecznika do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Puszysty chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wyjać z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem chleba.
    Po tym czasie dodać makę żytnia i tyle wody, aby zaczyn miał konsystencję ciasta na racuchy.Zostawiamy przykryte ściereczka na minimum 10 godzin.
  • 2. Do aktywnego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (drożdże wystarczy wkruszyć) i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, odpowietrzamy i wkładamy do blachy wysmarowanej olejem. Umieszczamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
    Chleb smarujemy woda i posypujemy ziarnami słonecznika.
    Wkładamy chleb do piekarnika , po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180*C.
    Całkowity czas pieczenia trwa ok 40 minut.

Porady

Chleb można upiec bez zakwasu, wtedy dajemy 40 g drożdży i pomijamy punkt 1 opisu wykonania. Ziemniaki powinny być bez grudek (użyłam pozostałych z obiadu)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować