Puszysty biszkopt z głębią wiśni

5 (151 ocen)

Dzięki soku z wiśni, galaretka ma bardziej głęboki smak.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru kryształu,
    - 1 szklanka mąki pszennej,
    - 2 łyżki oliwy,
    - 1 łyżka octu,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa śnieżkowa:
    - 1 opakowanie "śnieżki",
    - 3/4 szklanki mleka,
    - 2 galaretki wiśniowe.

    Masa galaretkowa z wiśniami:
    - 2 galaretki wiśniowe,
    - 1 słoik wiśni około 900 ml.
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Puszysty biszkopt z głębią wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodawać pojedynczo żółtka wymieszać, olej i ocet wymieszać. Na końcu mąkę połączoną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać biszkopt na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ostudzić.
  • 2. Jedną galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Po jej stężeniu pokroić w kostkę. Można ją przygotować dzień wcześniej przed kończeniem ciasta, wtedy jest dobrze stężała. Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Gdy zacznie tężeć należy zacząć ubijać śnieżkę w 3/4 szklanki mleka. Po 5 minutach ubijania śnieżki dodać tężejącą galaretkę i dobrze zmiksować. Następnie dodać pokrojoną galaretkę. Łyżką wymieszać masę i wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Wiśnie odcedzić z soku. Do soku z wiśni należy dodać tyle wody aby razem było 3 szklanki płynu. Zagotować powstały płyn i rozmieszać w nim 2 galaretki. Gdy galaretki będą przestygnięte dodać do nich wiśnie. Poczekać aż galaretki zaczną tężeć i wyłożyć na wierzch ciasta. Dobrze schłodzić ciasto w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować