Puszysty biszkopt z głębią wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodawać pojedynczo żółtka wymieszać, olej i ocet wymieszać. Na końcu mąkę połączoną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać biszkopt na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ostudzić.
2.Jedną galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Po jej stężeniu pokroić w kostkę. Można ją przygotować dzień wcześniej przed kończeniem ciasta, wtedy jest dobrze stężała. Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Gdy zacznie tężeć należy zacząć ubijać śnieżkę w 3/4 szklanki mleka. Po 5 minutach ubijania śnieżki dodać tężejącą galaretkę i dobrze zmiksować. Następnie dodać pokrojoną galaretkę. Łyżką wymieszać masę i wyłożyć na biszkopt.
3.Wiśnie odcedzić z soku. Do soku z wiśni należy dodać tyle wody aby razem było 3 szklanki płynu. Zagotować powstały płyn i rozmieszać w nim 2 galaretki. Gdy galaretki będą przestygnięte dodać do nich wiśnie. Poczekać aż galaretki zaczną tężeć i wyłożyć na wierzch ciasta. Dobrze schłodzić ciasto w lodówce. Smacznego!
Komentarze