Puszyste rafaello

4.5 (157 ocen)

Dzięki biszkoptowi raffaello jest bardzo puszyste.Smakuje wszystkim domownikom i również jest świetny w formie torciku. Polecam na weekend.

Składniki:

  • Składniki biszkopt :
    5 jajek,
    3/4 szklanki cukru,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki mąki.

    Składniki masa :
    0,7 l mleka,
    3 żółtka,
    1 szklanka cukru,
    5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki mąki pszennej,
    250g miękkiego masła,
    3/4 szklanki adwokatu,
    200g kokosu.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Rafaello

Puszyste rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puszyste rafaello 1. Przygotowanie biszkoptu : Z białek ubij pianę na sztywno. Partiami dodaj cukier nie przerywając miksowania. Do masy pojedynczo dodaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę i starannie ale delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Przygotowanie masa : 0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki.
  • 3. Przygotowanie ciasto : Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Na każdej posmaruj kremem i przykryj kolejnym biszkoptem. Górę biszkoptu posmaruj cienką warstwą kremu budyniowego i posyp wiórkami kokosu.
  • 4. Blaszka 30cm x 24 cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować