Puszyste racuszki z kiwi i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do głębokiej miski. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Na tarce o małych oczkach ścieramy zieloną warstwę skórki z dokładnie umytej limonki. Następnie wyciskamy sok z całego owocu.
2.Stopniowo wlewamy mleko i miksujemy dopóki masa nie będzie gładka, lejąca i dość gęsta (konsystencja trochę gęstsza niż gęstej śmietany). Następnie masę odkładamy na 15 minut na odpoczynek.
3.Kiwi kroimy w dość grubą kostkę.
4.Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką stołową wylewamy porcje ciasta, tak aby miały kilkucentymetrowe odstępy i się nie posklejały. Kiedy spód ciasta się zezłoci (po około 1-2 min) w surową jego część wciskamy kilka kostek kiwi i przewracamy. Smażymy kolejne 2 minutki.
Komentarze