Puszyste racuszki z kiwi i limonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i puszyste racuszki bez jajek z dodatkiem kiwi i limonki. Doskonałe na śniadanie, obiad, deser i kolację :)

  • 40 min

Składniki:

  • -4 twarde kiwi
    -1 limonka
    -3 szklanki mąki
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka soli
    -około 0,5 litra mleka
    -olej do smażenia
    -cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Puszyste racuszki z kiwi i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do głębokiej miski. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Na tarce o małych oczkach ścieramy zieloną warstwę skórki z dokładnie umytej limonki. Następnie wyciskamy sok z całego owocu.
  • 2. Stopniowo wlewamy mleko i miksujemy dopóki masa nie będzie gładka, lejąca i dość gęsta (konsystencja trochę gęstsza niż gęstej śmietany). Następnie masę odkładamy na 15 minut na odpoczynek.
  • 3. Kiwi kroimy w dość grubą kostkę.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką stołową wylewamy porcje ciasta, tak aby miały kilkucentymetrowe odstępy i się nie posklejały. Kiedy spód ciasta się zezłoci (po około 1-2 min) w surową jego część wciskamy kilka kostek kiwi i przewracamy. Smażymy kolejne 2 minutki.
  • 5. Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Limonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować