Puszyste racuchy jabłkowe z korzenną nutą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealne na deser, obiad lub śniadanie jabłkowe racuchy to klasyk, który smakuje każdemu.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (szklanka 240 ml)
    2 duże jajka
    150 ml ciepłego mleka
    3 dag świeżych drożdży
    3 średnie jabłka
    1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
    0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
    1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    2-3 łyżeczki cukrukilka kropli aromatu rumowego

    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Dania główne

Puszyste racuchy jabłkowe z korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy ze skórki. Dwa ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jedno kroimy na plasterki.
    Do mąki dodajemy podrośnięte drożdże i jajka oraz cukier, cukier wanilionwy, aromat, kardamon i cynamon. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu. Odsączamy nadmiar tłuszczu, układając racuchy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować