Puszyste placuszki pomarańczowe

4.89 (175 ocen)

One smakują jak najlżejszy, najbardziej puszysty zrobi przez najlepszą babcię! ;) Dzięki ubitym na sztywno białkom placuszki są niebywale lekkie. Mają wyczuwalną nutę pomarańczy, a podane, np. w towarzystwie miodu mogą być pełnowartościowym śniadaniem lub podwieczorkiem.

Składniki:

  • 3 jajka
    szczypta soli
    1 łyżka miodu
    3/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    1/2 łyżeczki cynamonu
    skórka otarta z 1/2 pomarańczy
    1 szkl mąki pszennej (dla ładniejszego koloru można użyć kukurydzianej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.89 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Puszyste placuszki pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać żółtka, miód i wlać sok z pomarańczy oraz olej. Całość krótko zmiksować tylko do połączenia się składników (nie za długo, by piana z białek nie opadła).
  • 2. Do masy wsypać przesianą mąkę pszenną, cynamon, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszać tym razem już łyżką.
  • 3. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić olejem, ale nie jest to konieczne, gdyż tłuszcz dodany był już do ciasta). Przy pomocy łyżki na patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. miodem, jogurtem, owocami. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 12 sztuk. Jeśli chcecie uzyskać intensywnie pomarańczowy kolor placuszków, to zamiast mąki pszennej użyjcie kukurydzianej. Będzie równie smacznie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować