Puszyste pierniczki

4.5 (163 ocen)

Puszyste pierniczki

Składniki:

  • Składniki :

    1 kg mąki,
    8 żółtek,
    3 białka,
    2 łyżki kakao,
    1 szklanka cukru,
    200 ml gęstej śmietany, ( w temperaturze pokojowej )
    3 łyżeczki sody,
    przyprawa do piernika,
    250g margaryny,
    400ml płynnego miodu.
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszyste pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puszyste pierniczki 1. Pierwszy dzień :

    Mąkę wymieszaj z kakao.

    Do rondelka wlej miód. Wsyp przyprawę do piernika i zagotuj. Ściągnij z ognia i wrzuć masło. Mieszaj aż masło całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

    Do śmietany wsyp sodę. Pozostaw aż śmietana zwiększy swoją objętość.

    Białko ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier i dodawaj po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wsyp mąkę i miód z masłem. Dokładnie połącz składniki. Do ciasta dodaj śmietanę z sodą i delikatnie połącz całość. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny.
  • 2. Ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką.
    Rozwałkuj i wytnij dowolne kształty. Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-13 minut.

    Gorące pierniczki polukruj.

    Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętej puszcze przez około 10-14 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować