Puszyste naleśniki z dżemem malinowym

4.5 (188 ocen)

Miękkie, delikatne i puszyste. Nam najlepiej smakują z dżemem malinowym z domowych zapasów.

Składniki:

  • 125g mąki
    1 mały kefir ( 250 g)
    150 ml śmietany 18%
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii
    1/4 łyżeczki sody
    1 łyżka oleju rzepakowego
    szczypta soli

    mały słoik dżemu malinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Puszyste naleśniki z dżemem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kefir, olej i śmietanę.
  • 2. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do masy i zmiksować do połączenia.
  • 3. Białka ubić na sztywno z solą i delikatnie wymieszać z ciastem. Odstawić na pół godziny.
  • 4. Patelnię rozgrzać posmarować słoniną lub olejem i wykładać trzy łyżki ciasta. Rozsmarować cienko, naleśnik powinien mieć średnicę ok 18 cm.Z tej porcji wyszło mi 11 naleśników. Podawać z dżemem i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować