Puszyste kapuśniaczki z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cudowne.. mięciutkie.. rozpływające się w ustach.. o pięknym kapuściano-grzybowym aromacie.. Idealne do barszczyku

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - margaryna: 15 dekagramów
    - drożdże: 6 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - kwaśna śmietana: 0.5 szklanki
    - mleko: 2 łyżki
    - cukier i sól: 1 szczypta
    NADZIENIE::
    - kapusta kiszona odsączona: 1 kilogram
    - Cebule: 2 sztuki
    - GRZYBY LEŚNE LUB PIECZARKI: 40 dekagramów
    - marchewka starta na tarce: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - olej do smażenia: 3 łyżki
    - bazylia, oregano do posypania: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Puszyste kapuśniaczki z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiego naczynia wsypać mąkę i zrobić na środku dołek do którego wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem w 2 łyżkach mleka. Rozczyn lekko zaprószamy mąką, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia rozczynu. Gdy drożdże wyrosną, delikatnie wymieszać je z mąką w której się znajdują i dodać pokrojoną w małe kawałeczki margarynę posiekać, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę . Zarobić ciasto i rozwałkowywać partiami.
  • 2. Kapustę ugotować (nie na miękko), przestudzić, odcisnąć wodę. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki i udusić. Kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć chwilę.
  • formowanie kapusniaczków 3. Ciasto porcjami rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zwinąć rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta nożykiem. Dobrze skleić, ułożyć połączeniami do spodu. Ciąć na nieduże kawałki. Układać na natłuszczonej blaszce. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15 minut).
  • kapuśniaczki tuż przed włożeniem do piekarnika 4. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temp. około 180-200 stopni, aż nabiorą złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować