Puszyste kapuśniaczki z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do głębokiego naczynia wsypać mąkę i zrobić na środku dołek do którego wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem w 2 łyżkach mleka. Rozczyn lekko zaprószamy mąką, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia rozczynu. Gdy drożdże wyrosną, delikatnie wymieszać je z mąką w której się znajdują i dodać pokrojoną w małe kawałeczki margarynę posiekać, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę . Zarobić ciasto i rozwałkowywać partiami.
2.Kapustę ugotować (nie na miękko), przestudzić, odcisnąć wodę. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki i udusić. Kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć chwilę.
3.Ciasto porcjami rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zwinąć rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta nożykiem. Dobrze skleić, ułożyć połączeniami do spodu. Ciąć na nieduże kawałki. Układać na natłuszczonej blaszce. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15 minut).
4.Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temp. około 180-200 stopni, aż nabiorą złotego koloru.
Komentarze